Buscador

Parc de Ca l'Arnús

No està documentat qui va planificar el jardí, però el fet és que el disseny correspon a l'estil dels jardins romàntics de l'època, amb vegetació frondosa i olorosa, camins i diverses zones amb jocs d'aigua i un llac central.
Si fem un estudi segons la cronologia, podem dividir el jardí en dues zones.
L'espai immediat davant de la casa de convidats conté una piscina i unes zones de gespa, amb arbres ornamentals. Aquest espai té més de 50 anys d'antiguitat, i és posterior a la construcció de la casa pairal, d'estil neoclàssic, semblant a una vil·la pal·ladina i convertida en un palauet de caràcter rural.
La resta del jardí té uns 129 anys d'història, i conforma un parc configurat amb tots els elements clàssics del jardí romàntic (grutes, llacs, ponts, illes, etc.) on abunden palmeres, pins, còcculs, eucaliptus, plàtans, xiprers, bambús, etc.
Al costat de la casa pairal hi trobem una estació meteorològica que féu construir Evarist Arnús, dotada d'un calendari perpetu i de tots els instruments de mesura, amb termòmetre, pluviòmetre, higròmetre, etc. Folrada de fusta per la part exterior, aquesta estació estava originàriariament a tocar amb l'antic Teatre Líric de Barcelona (fundat pel mateix Arnús), situat entre el passeig de Gràcia, els carrers de Provença, de Pau Claris i de Mallorca.
El fill d'Evarist Arnús, Emilio Arnús i Oliveras, modificà la fisonomia de la casa pairal, i féu construir el castell de torre quadrada que hi ha al bell mig del llac. Aquest castell fou bastit amb una pedra especial portada des de Bèlgica.
A tall d'anèctota cal destacar que amb motiu de la inauguració de l'Exposició Universal de 1888, Evarist Arnús va oferir hospedatge a la família reial durant dos dies. S'hi allotjà la reina regent acompanyada del Rei Alfons XIII (de dos anys i mig). D'aquesta visita resta encara la cadena que voreja la casa, signe extern que hi va pernoctar un membre de la família reial.
El conjunt historicopaisatgístic de Ca l'Arnús esdevé únic a la ciutat de Badalona, tant per les edificacions singulars, com per l'extraordinària riquesa vegetal i faunística, testimonis vivents de com estava estructurada la vida, el lleure i l'acolliment de la gent benestant del segle XIX. Fa pocs mesos va tenir lloc la rehabilitació del castell i del jardins històrics, cosa que va fer recuperar la bellesa i l'esplendor d'anys enrere.